THE CYBER STOKIST, WHERE THE RETURN TO NATURE BEGINS.

SEBELUM MEMASANG APA APA ALAT JIMAT FUEL…

SEBELUM KITA MEMASANG APA ALAT JIMAT MINYAK (AJM) DI KERETA KITA, ada baiknya kenal kereta kita itu serba sedikit. Ada beberapa kemungkin kereta kita kurang jimat minya:

PERTAMA: sistem pendawaian elektrik kereta telah lama, jadi kabel positif dan nagatif perlu di tukar atau di cuci seperti kabel di kepala positif dan nagatif beteri. Kita mungkin boleh buat satu lagi sambungan earth bagi mempastikan erthing kuat. Anda tak perlu membeli APM yang bercirikan pensetabilan kuasa elektrik atau penambah kuasa caj seperti APM yang di jolokkan di tempat api rokok dsb. Anda boleh memperbaiki voltan dan penyampaian arus letrik dgn membersil terminal kepala beteri, tambahan earth kabel, tukar kabel api ke plug dgn kabel kualiti baik (warna kuning/merah), pakai beteri yang platenya lebih dari biasa, misalnya jika sekarang pakai beteri 9 plate, kalau kereta anda ada penyejuk udara, pakailah 13 plate atau dsb.

KEDUA Jika kereta anda injection fuel, anda pereksa sensor oxygennya, samada berfungsi dgn baik atau tidak. Jika anada memasang AJM berasaskan hydrogen atau water mist, sensor ini hendaklah di ‘disconnectkan’.

KETIGA anda hendaklah faham bahawa AJM yang berasaskan magnet tidak akan bertahan lama kerana suhu yang tinggi dalam boot kereta anda itu akan merosakkan magnet tersebut. Ini fakta umum, cikgu sains tkn 3 dulu pun dah ajar bahawa kalau besi magner dipanaskan, kuasa magnatiknya akan hilang….jadi buat apa buang duit beli AJM magnet yang biasanya di ikatkan dan dikapokkan dipaip/saluan minyak dalam boot kereta.

KEEMPAT anda pun tahukan kalau AJM jenis pakai cecair additive kena tambah dalam petrol atau minyak hitam tu, bila habis kena beli lagi kan..jadi mana nak jimatnya kalau kena beli lagi selepas satu tangki fuel habis, maka bila isi minyak lagi ianya tak berkesan kecuali bubuh lagi cecair tu…sampai bila anda nak beli cecair tu !

KESIMPULANNYA ADA DUA JENIS AJM LAGI sahaja yang sesuai, iaitu yang berkonsepkan pemeruapan fuel dan alternatif fuel. (sila rujuk tajuk di sebelah kanan Blog ‘ BANYAK SANGAT IKLAN ALAT JIMAT MINYAK’ di:http://cyberstokist.wordpress.com/2008/05/18/banyak-sangat-iklan-alat-jimat-minyakfuel-saver/

ANDA BOLEH MENDAPAT MAKLUMAT LANJUT MENGENAI DUA JENIS ITU juga di bawah tajuk Blog ‘ ALAT PENJIMAT MINYAK TERKINI BHG I & II di:http://cyberstokist.wordpress.com/alat-penjimat-fuel-terkini/

Saya percaya selepas perkara di atas dilakukan anda akan mencapai hasrat penjimatan yang di harap harapkan, kerana apa yang anda lakukan itu ialah mengobati penyakit dengan obatnya, maksud saya jangan sakit kepala, tapi anda obati leher….kerana banyak yang berkalu sekarang, sakit kepala tetapi menyapu obat di leher…

2 Comments »

  1. ingin mngatahui cara-cara memesang alat ganti bas…

    Comment by mohamad helmi bin ab halim — November 3, 2012 @ 10:09 am

    • ingin mngatahui cara-cara memesang alat ganti bas…seperti buka clucth,tukar kin ping,overhoul gearbox…dan lain-lain lagi

      Comment by mohamad helmi bin ab halim — November 3, 2012 @ 10:12 am


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

    August 2014
    M T W T F S S
    « Aug    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    water for fuel, guna air ganti minyak.

    Blog Stats

    • 84,382 hits
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: